Konténerbe rakodás, konténeres rakományrögzítés

A konténerbe berakott áruk, termékek a szállítás során fellépő hatások (rázkódás, gyorsulás, fékezés, kanyarodás, stb.) miatt elmozdulhatnak, elcsúszhatnak, felborulhatnak. Ennek megakadályozását biztosítja a felrakott termékek, áruk megfelelő rögzítése. A termékek egyedi sajátosságai, a szállítóeszköz fajtája, mérete, teherbírása, a lehetséges rögzítési pontok, helyek ismeretében határozható meg a kedvező rakományrögzítési megoldás.

Ezek lehetnek:

 • A súrlódási tényező növelése:
  A rakományrögzítés legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja. A termék és a padozat közötti súrlódási tényező
  értékének megnövelése lényegesen növeli a súlyerőből származó súrlódási erőt , ami a termék rögzítését részben vagy teljesen biztosítja.
 • Kitámasztás:
  A konténerben az árut a legtöbb esetben csak a súrlódás nem tudja megfelelően rögzíteni. (Magas rakományok, olyan rakományok, melyeknek a tömegközéppontja nem szimmetrikusan helyezkedik el.) Ekkor pótlólagos rakományrögzítésről kell gondoskodni. Ennek egyik lehetséges változata a kitámasztás.

  A kitámasztás során vagy szegezést vagy ékelést lehet használni a konténer jellegétől függően. A konténer padozata ugyanis vastag rétegelt lemezből készül, sok esetben tilos is szegezni. A közúti járművek rakfelülete is sokszor fémmel fedett, itt is lehetetlen a szegezés.‌A kitámasztást sokszor kombináljuk lekötéssel is. Ez a nagyobb méretű hengeres tárgyaknál elkerülhetetlen, mert a kitámasztás nem elégséges.

  A kitámasztás során felhasznált faanyagok néhány országba (USA, Ausztrália, Japán, stb.) csak Növény Egészségügyi Bizonyítvány kiállítása esetén vihetők be. Cégünk a kitámasztáshoz minden esetben hőkezelt faanyagot használ.

 • Kikötés, lekötés:
  A rakományrögzítés önálló vagy pótlólagos megoldása. Kapcsolódhat a súrlódási tényező megnöveléséhez, illetve a kitámasztáshoz. A lekötést, kikötést már nagyon elterjedten használják a rakományrögzítésben a konténeres szállításoknál. Erre az adott lehetőséget, hogy megjelentek a poliészterből készített pántszalagok és szövött hevederek. E rakományrögzítő eszközök sok előnnyel rendelkeznek a régebben használt kötöző dróttal és acél sodronykötelekkel szemben.

A konténeres rakományrögzítésben nagy tapasztalatokkal rendelkező munkatársaink, a fenti megoldások valamelyikét, vagy ezek kombinációját alkalmazzák az általunk elvégzett konténeres rakományrögzítés során. Az általunk elvégzett szakszerű rakományrögzítés biztosítja, hogy az áru épségben érjen el a címzetthez.